Stretnú sa Slovák, Nemec a Rakúšan a Rakúšan povie…

Nezdá sa Vám to takmer ako vkusný začiatok dobrej anekdoty?

Alebo možno slovná úloha. Tá by však znela skôr tak, že Slovák má DPH 21 %, Nemec 19 % a Rakúšan 20 %. Vaša objednávka príde o 8:30 ráno. Vypočítajte, ako dlho bude trvať, kým Vás navštívi daňový úrad. Výsledok zaokrúhlite na celé minúty.

Online Marketplace trhovisko je úžasná vec vo chvíli, keď si uvedomíte, že budovať úspech Vášho produktu v dnešnom zadrôtovanom svete na slovenskom národnom e-shope je tak trochu ako hrať okresné majstrovstvá. Vtedy začnete rozmýšľať ako medzinárodný obchodník. S takýmto myslením však nevyhnutne prichádza množstvo kvízových otázok, s ktorými ste sa ako lokálny eShopár vôbec
nestretli.

Akú DPH si napríklad „vybrať“, keď ako obchodník so sídlom a skladom v Slovenskej republike prevádzkujete účet na nemeckej webovej stránke amerického prevádzkovateľa trhoviska a nakúpi u Vás zákazník s fakturačnou adresou v Rakúsku. To už skutočne znie trochu ako dobrá anekdota. Teda až do chvíle, kým Vás nepríde pobaviť pani z daňového úradu.

A práve takéto otázky riešime s klientmi skôr, než sa ako slovenský predajca na zahraničnom trhovisku vôbec odhodláte otvoriť si nejaký účet.

Pretože v momente, keď s prvou objednávkou v ruke zistíte, že nastavenie Vášho procesu nepočítalo s inou ako slovenskou „národnou“ faktúrou a Vy vlastne netušíte, v ktorej krajine odvádzať DPH, budete mať na krku nielen daňový úrad, ale aj nepriateľský algoritmus trhu hodnotiaci kvalitu Vášho zákazníckeho servisu, ktorý Vám bude neúprosne merať čas podobne ako v našej slovnej úlohe.


Kontakty

TPA Slovensko

Blumental offices II
Námestie Mateja Korvína 1
811 07 Bratislava – mestská časť Staré Mesto

Otváracia doba:
pondelok – piatok:
8:00 – 17:00